Puck & Hans - couture locale

9 juni t/m 3 september 2017

In de zomer van 2017 presenteerde Amsterdam Museum de tentoonstelling 'Puck & Hans - couture locale' over het iconische Nederlandse modeduo 'Puck & Hans'. Zij genoten in de jaren 70, 80 en 90 grote bekendheid door in het oog springende creaties. Hun kledingstukken kenmerkten zich door een mix van exclusieve materialen, kwaliteit en speelsheid. Daarnaast organiseerden Puck & Hans modeshows op typische Amsterdamse locaties zoals Artis en het Westergas terrein.

Foto Caro Bonink
Foto Caro Bonink

Het modelabel ‘Puck & Hans’ bestaat uit Puck Kroon (1941) en Hans Kemmink (1947). Hun carrière begon in 1967 met een eigen winkel in Den Haag. In 1971 kwam daar een winkel in Rotterdam bij en in 1974 werd de eerste Amsterdamse winkel geopend aan het Rokin. Als eerste in Nederland verkochten ze, naast eigen ontwerpen, ook kleding van Kenzo en een jonge Jean Paul Gaultier. Puck & Hans stonden onder andere bekend om handgeschilderde zijden blouses en riemen van wc-bril scharnieren. De krijtstreep heeft dankzij hen ook aan populariteit gewonnen. Tot hun klantenkring mochten ze onder andere Loes Luca, Prinses Irene en Marina Abramovic rekenen, maar ook minder bekende personen kochten met plezier een unieke ‘Puck & Hans’. Tot op de dag van vandaag genieten ze dan ook grote bekendheid in de (Nederlandse) modewereld.

In de tentoonstelling waren, naast collectiestukken, ook niet eerder getoonde kledingstukken van particulieren te zien. Voor de totstandkoming van de tentoonstelling werkte het Amsterdam Museum nauw samen met Puck & Hans. Daarnaast was Frans Ankoné als fashionconsultant betrokken en heeft gastcurator Maarten Spruyt de samenstelling en vormgeving van de tentoonstelling voor zijn rekening genomen. Wil je meer weten over de totstandkoming van de tentoonstelling? Kijk dan op het Hart

Natuurlijk is de tentoonstelling niet ongezien voorbij gegaan. Klik hier voor een selectie uit de pers.

Documentaire
Rondom de tentoonstelling over Puck & Hans wordt een documentaire geproduceerd door Smarthouse Films. Regisseur Peter Wingender legt hierbij alles vast; van het verzamelen van de kledingstukken bij bekende en onbekende klanten, tot het samenstellen van de tentoonstelling en uiteindelijke de feestelijke opening. Gaandeweg wordt zo een het beeld gevormd over wat Puck & Hans hebben betekend voor de Nederlandse en Amsterdamse mode. Daarnaast belicht de documentaire welke mensen zij hebben geïnspireerd en geraakt met hun ontwerpen zoals ontwerpers Viktor & Rolf en Jean Paul Gaultier. De documentaire geeft ook een unieke kijk in het leven van Puck & Hans, toen en nu. Wie zijn ze? Waarom zijn ze zo geliefd en hoe staan ze nu in het leven?

Meld je aan voor de Nieuwsbrief