Maurice Boyer – thuis in Amsterdam

16 december 2016 – 09 juli 2017

Vanaf 16 december is in het Amsterdam Museum de tentoonstelling ‘Maurice Boyer – thuis in Amsterdam’ te zien. Aan de hand van foto’s rondom de thema’s stadsvernieuwing en vluchtelingen krijg je een beeld van het werk van stadsfotograaf Boyer. De vraag ‘van wie is de stad?’ staat daarbij centraal. In de tentoonstelling is een belangrijke rol weggelegd voor Amsterdam, dat vaak het decor vormt in het werk van Boyer. Afgelopen jaar ging hij na vier decennia met pensioen als fotojournalist. Maurice Boyer was onder andere verbonden aan het NRC en de gemeente Amsterdam. Daarnaast won hij prijzen bij de Zilveren Camera en World Press Photo.

De tentoonstelling ‘Maurice Boyer – thuis in Amsterdam’ is opgebouwd als een tweeluik. Het eerste deel besteedt aandacht aan een van zijn eerste opdrachten van eind jaren ’70: het vastleggen van de sloop, renovatie en nieuwbouw in verschillende Amsterdamse wijken zoals de Staatsliedenbuurt, Spaarndammerbuurt en Dapperbuurt. Dit zorgde ervoor dat hij midden tussen de krakers terecht kwam en aanwezig was bij (krakers)rellen in de Vondelstraat en rondom de kroning van prinses Beatrix. De foto’s in de tentoonstelling geven een ontluisterend beeld geven van het Amsterdam van toen.

Daarnaast zie je in de tentoonstelling recent werk van Boyer. Hierin staat de vluchtelingenproblematiek centraal. Sinds een jaar volgt hij Syrische vluchtelingen die worden opgevangen door Gastvrij Oost, een kleinschalig Amsterdams opvanginitiatief. Boyer legt hun integratieproces in de samenleving vast en is aanwezig bij belangrijke momenten zoals een huwelijk en gezinshereniging. De tentoonstelling is tot en met 9 juli 2017 te zien en geeft een indringend beeld van een veranderend Amsterdam, zowel nu als veertig jaar geleden.

Bekijk achtergrondverhalen, blogs en activiteiten op Het Hart.

Meld je aan voor de Nieuwsbrief