M54

16 juni tot en met 30 oktober 2017

Amsterdam is meer dan de grachtengordel. Kunstenaar Brian Elstak maakt dat zichtbaar met zijn werk M54, dat vanaf 16 juni tot en met 30 oktober te zien is in het Amsterdam Museum.

Brian Elstak maakte M54 in opdracht van CBK Zuidoost en het Amsterdam Museum. De verhouding tussen centrum en periferie in de stad Amsterdam is het thema van de samenwerking tussen het stadsmuseum en de galerie en kunstuitleen in Zuidoost gedurende de komende vier jaren. Voor Elstak is de metro van Amsterdam Centraal naar Amsterdam Zuidoost bij uitstek de vertaler van deze verhouding. Hij verbleef een maand lang in het atelier van CBK Zuidoost in Heesterveld, waar metro 54 praktisch voor de deur stopt. Gedurende die maand observeerde hij de passagiers in deze metrolijn. Zo ontstond zijn werk M54, een driedimensionaal houten schilderij in de vorm van een man die met de metro reist en de basis is van allerlei verschillende metroverhalen. Bij het werk M54 hoort een speciaal gemaakte soundscape van Rfx en Nav Beats.

Brian Elstak (1980, Zaandam) is beeldend kunstenaar: “Your friendly neighbourhood artist. Armed only with a pencil as sharp as his wits”. Hij illustreert, schildert en is een verbinder tussen verschillende creatieven en verhalenvertellers. Zijn personages ontleent hij van de popcultuur en uit de samenleving. Elstak maakt deel uit van het interdisciplinaire kunstenaarscollectief LFMC (Lowrey Foley McClane). 

Schrijver RFx (Reinier Fosch, 1978, Zaandam) maakte samen met producer Alberto Arifi, alias Nav Beats het album ‘Reintje Aan De Praat’ als soundscape bij M54. 

Sinds 2013 slaan CBK Zuidoost en het Amsterdam Museum elke zomer de handen ineen voor een gezamenlijke presentatie van een Amsterdamse kunstenaar. Deze samenwerking heeft geleid tot presentaties van onder andere Hamid el Kanbouhi, Patricia Kaersenhout en het multidisciplinair kunstproject #agFag.

Meld je aan voor de Nieuwsbrief