Ferdinand Bol en Govert Flinck - Rembrandts Meesterleerlingen

13 oktober 2017 t/m 18 februari 2018

Het Amsterdam Museum toont samen met Museum Het Rembrandthuis de eerste omvangrijke overzichtstentoonstelling ooit over de schilders Ferdinand Bol (1616-1680) en Govert Flinck (1615-1660). We geven je een overzicht van de tentoonstelling en alle activiteiten die we hierbij organiseren.

De tentoonstelling

In Museum Het Rembrandthuis ligt de nadruk op hun leertijd bij Rembrandt. In het Amsterdam Museum wordt getoond hoe de schilders zijn uitgegroeid tot zelfstandige meesters. Geholpen door een steeds groeiend netwerk wisten de ambitieuze schilders door te dringen tot de absolute top van de kunstmarkt. De twee generatiegenoten werden daarmee niet alleen geduchte concurrenten voor hun voormalige leermeester, maar ook voor elkaar. Nog tijdens hun leven waren zij succesvoller dan Rembrandt. Twee andere instellingen in de stad, het Koninklijk Paleis en Museum van Loon, sluiten aan bij de tentoonstelling door in dezelfde periode aandacht aan de twee kunstenaars te schenken.

Gedurende de looptijd van de tentoonstelling is de prijs van een combinatieticket voor zowel Museum Het Rembrandthuis als het Amsterdam Museum €20,-. Toegang met een Museumkaart of I amsterdam City Card is in beide musea gratis. 

Lezingen, naaktmodel tekenen, borrelen met de conservator en gesprekken op zaal. Bij de tentoonstelling wordt een breed scala aan activiteiten georganiseerd. Reserveer snel een plekje om deel te nemen. 

De Bol en Flinck blog

De conservator zal regelmatig bloggen. Hij probeert je op een andere manier naar de werken van Bol en Flinck te laten kijken. Welk beeld geven de werken je van Amsterdam? Klopt dit beeld of kan je er ook anders naar kijken? Je leert meer over de mensen die zijn afgebeeld op de tekeningen, etsen en schilderijen, maar ook wat de functie daarvan was, of wie er juist niet op te zien zijn. Volg onze blog hier.

 

Rijk geïllustreerd boek

In dit rijk geïllustreerde boek zijn de nieuwste inzichten over Govert Flinck en Ferdinand Bol geboekstaafd, in zowel langere essays als korte bijdragen over deelonderwerpen. Deze geven een fascinerend inzicht in hun leven en werk, van de leertijd bij Rembrandt tot hun grote successen als zelfstandige meesters die uitblonken in grote historiestukken en elegante portretten. Niet alleen wordt ingegaan op hun uitzonderlijke artistieke talent maar ook op de familiebanden en sociale netwerken die bepalend waren voor hun succes. Bol en Flinck ontvingen eervolle opdrachten, zowel van particulieren en vorsten als van stedelijke instellingen, waaronder de schutterij en het stadhuis. Speciaal voor de tentoonstelling werden zo’n vijftien schilderijen van Bol en Flinck gerestaureerd. Tekst en beeld maken dit boek dan ook tot een waardevol bezit voor de liefhebber.

Het boek wordt uitgegeven door Wbooks.

Stadswandeling tussen Amsterdam Museum en Museum Het Rembrandthuis

Het Amsterdam Museum en Museum Het Rembrandthuis bieden een gratis stadswandeling aan. De route loopt tussen de twee musea, dus ideaal voor bezoekers die beide tentoonstellingen willen bekijken. Ervaar het verhaal van Bol en Flinck op verschillende locaties in de stad. Haal de folder bij de kassa van beide musea.

BolFlinck Messenger - chat mee!

Ga in gesprek via Facebook Messenger met drie bijzondere karakters uit de tijd van Ferdinand Bol en Govert Flinck. Ieder karakter neemt je op zijn/ haar persoonlijke manier langs de werken in de tentoonstelling en laat je ervaren hoe het was om in het Amsterdam van Bol en Flinck te leven. Bezoekers kunnen reageren op vragen en stellingen, waardoor er op een speelse manier een link wordt gelegd met de actualiteit. 

Download Facebook Messenger op je telefoon via de App store. Daarna hoef je alleen nog de directe url in te typen van de verschillende karakters op jouw mobiel.

Chat met Catharina Jans; m.me/Catharina1621

Chat met Joan Huydecoper; m.me/JoanHuydecoper

Chat met Frederick Sluijsken; m.me/FrederickSluijsken

BolFlinck Messenger is gemaakt in samenwerking met Lava Lab en Botsquad.

 

fondsen en sponsoren
Loading...

Meld je aan voor de Nieuwsbrief