Fashion Statements

18 april t/m 8 september 2019

De kleding die we dragen onthult iets over onze persoonlijkheid. Mode geeft uiting aan onze identiteit, wat we belangrijk vinden of waar we voor staan. In deze tentoonstelling zetten zes toonaangevende hedendaagse ontwerpers hun creaties naast én tegenover onze historische collectie met mode uit de achttiende en negentiende eeuw. Het is een dialoog tussen het heden en verleden; een uitwisseling van statements.

Fashion Statements

In de achttiende en negentiende eeuw was de heersende mode een handig middel om te weten wie je voor je had. Droeg je zwart? Dan was je waarschijnlijk rijk of in de rouw. Was je hoepelrok enorm breed? Dan had je genoeg geld om het breed te laten hangen – en ondertussen kwam je slanke taille ook nog fijn uit. Had je die slanke taille niet? Dan was daar het vormgevende korset waarin je werd ingesnoerd, zwanger of niet, om in het silhouet van dat moment te passen.

Reflectie door hedendaagse ontwerpers    


Ninamounah over lichaamsvormen

Dat we die slanke taille nog steeds willen, wordt dat opgelegd door de omgeving of door onszelf? Of eigenlijk door allebei? Hoe ongemakkelijk is het als we ons bewust lichaamsvormen aanmeten die volgens de gangbare norm onflatteus zijn, zoals in de ontwerpen van  Ninamounah?

Ninamounah
Ninamounah. Foto Piet Oosterbeek - Korset, 1850-1859. Collectie Amsterdam Museum

Patta over schoenen 

Schoenen zijn om te dragen. Of toch niet? Sophia Lopez Suasso verzamelde in de negentiende eeuw tientallen paren zonder ze te dragen. Dat is herkenbaar voor Patta, voor wie dragers van hun schoenen vooral dragers van cultuur en klasse zijn.

Patta
Patta: Edson Sabajo en Guillaume Schmidt.

Marga Weimans over volume

Prachtige jurken, meterslange stof, een dramatisch volume. Maar in de tijd dat volume alom aanwezig was, was slavenhandel dat ook. Marga Weimans schetst met haar volumineuze jurken een beeld van schoonheid, maar tonen met tranen en bloed kritiek op de geschiedenis van slavernij die met textiel en mode is verweven.

Marga Weimans
Marga Weimans. Foto Roel Jacobs - Tweedelige huisjapon circa 1750-1775. Collectie Amsterdam Museum

Bas Kosters over uitbundigheid

Kleding vermaken, een nieuw fenomeen of al eeuwenoud? Waar vroeger de stoffen te kostbaar waren om te vervangen met iedere modetrend en daarom vermaakt werden, verknipt Bas Kosters oude kledingstukken om ze een nieuwe waarde te geven. De ontwerpen van Bas Kosters zijn flamboyant en overdadig in prints, borduursels, texturen en kleurgebruik.

Bas Kosters
Bas Kosters. Foto Marc Deurloo - Galakostuum, 1750-1810. Collectie Amsterdam Museum

Art Comes First over Black

Er zijn altijd verschillende tinten zwart geweest, afhankelijk van welk pigment, stof of structuur werd gebruikt. Voor Art Comes First is ‘black’ veel meer dan een kleur. Het staat voor liefde voor alles dat black is: black culture, black music, black love. Sam Lambert en Shaka Maidoh, het duo achter Art Comes First, heroveren zwart.

Art Comes First
Japon, circa 1905. Collectie Amsterdam Museum - Art Comes First voor Amsterdam Museum, Foto David Pattinson

Karim Adduchi over heupen

Karim Adduchi accentueert in zijn ontwerpen de tegenstellingen tussen kracht en kwetsbaarheid, rijkdom en ondergeschiktheid, onthullen en verbergen. Hij gebruikt daarvoor materiaal dat teruggaat naar zijn roots, waar Berberse vrouwen in het openbaar hun schoonheid verbergen.

Karim
Karim Adduchi. Foto Chavez van den Born - Robe à la Française, circa 1760-1780. Collectie Amsterdam Museum

Fashion Statements is te zien van donderdag 18 april tot en met zondag 8 september in het Amsterdam Museum en is samengesteld door gastconservator Marian Duff. Duff is de oprichtster van MAFB, een internationale mode community gericht op de ontwikkeling van jong talent en het bieden van een alternatieve stem in de mode-industrie. En tevens oprichter van OSCAM, de museale landingsplek voor kunst, mode, design en vakmanschap. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt met een subsidie van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Fonds 21 en Prins Bernhard Cultuurfonds.

Bekijk alle historische kostuums in detail op het Hart van Amsterdam.Loading...

Meld je aan voor de Nieuwsbrief