Bier - Amsterdam, Stad van Bier en Brouwers

10 juli t/m 1 november 2020

In onze nieuwe tentoonstelling Bier - Amsterdam, stad van bier en brouwers kom je alles te weten over de lange weg die Amsterdams bier door de geschiedenis afgelegde om in jouw glas terecht te komen.

Speciaal voor deze tentoonstelling lieten wij een pagina bouwen door ontwerpbureau thonik. Klik hier voor de bier-website.

Amsterdam, stad van bier en brouwers

Amsterdam bierstad. Dat geldt al sinds de 14e eeuw toen de stad samen met Medemblik werd aangewezen als enige invoerhavens voor bier uit Duitsland. Later werd de huidige wereldmarktleider Heineken hier opgericht. En vandaag de dag telt Amsterdam meer dan 45 brouwerijen, waarmee de stad veruit de meeste brouwers van Nederland telt.

Achterstevoren door de bierhistorie

In de tentoonstelling wordt de bezoeker vanuit het heden naar het verleden geleid. Je begint in de recente craftbeer-revolutie van kleine brouwerijen en gaat via de opmars van pils eind 19e eeuw naar het begin van Amsterdam als stapelmarkt voor Duits hoppenbier in de 14e eeuw.

Smaken verschillen

Er bestaan wereldwijd zo’n 400 verschillende biersoorten. Afhankelijk van de ingrediënten varieert de smaak van zuur tot zilt en van bitter tot zoet, maar ze worden allemaal gemaakt volgens hetzelfde procedé. In de tentoonstelling ontdek je de verschillende smaken en grondstoffen, maar leer je ook meer over bijvoorbeeld de rol die hop speelt bij de houdbaarheid.

Bezige brouwers

Vanzelfsprekend besteedt de tentoonstelling veel aandacht aan Amsterdamse brouwers van nu. Zo fungeert De Prael als sociale werkplaats en zet Troost restafval om in brood of elektriciteit. Maak kennis met de vele brouwers van de stad.

Bier Bewust

Bier was eeuwenlang volksdrank nummer één. Omdat water niet schoon was en wijn te duur dronk iedereen het, zelfs kinderen. Maar meer dan vroeger worden nu vraagtekens gezet bij de productie en consumptie van bier. Daarom wordt in de tentoonstelling ook aandacht besteed aan de ecologische footprint van brouwerijen, het macho-imago dat bier lange tijd had, en de sociale en medische gevolgen van alcoholgebruik.

Nog eentje dan – het café

In 1806 telde Amsterdam al 1793 bierhuizen en tapperijen, en nog steeds wemelt het in de stad van de kroegen. Een biertentoonstelling zonder een café is niet af. En daar horen ook de sporen bij die de cafécultuur heeft achtergelaten in de kunst. Van Gabriël Metsu’s 17e-eeuwse portret van een oude drinker tot Gijs Assmanns hedendaagse vanitas-sculpturen met bierflesjes. Een 17e-eeuws stilleven met een met bier gevuld pasglas van Janz. Van de Velde is voor de tentoonstelling gereconstrueerd met archeologische vondsten uit Amsterdamse bodem.

Evenementen

Tijdens de looptijd van de tentoonstelling organiseert het Amsterdam Museum diverse (online) activiteiten rondom bier en brouwers. Houd de activiteitenpagina in de gaten voor aankomende evenementen. 

Eigen Amsterdam Museum Bier (Weer verkrijgbaar in de museumwinkel vanaf 2 oktober!) 

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling dopen we de New England IPA van Brouwerij Troost om tot hét bier van het Amsterdam Museum. Het is een zomers biertje dat door zijn toegankelijkheid ook in de smaak valt bij minder fanatieke bierdrinkers, maar waar connaisseurs met veel plezier verschillende lagen ontdekken. Er is tevens een alcoholarm (<0.5%) bier met het Amsterdam Museum-label. Hiervoor selecteerden wij de Virgin IPA van Brouwerij Troost. Beide bieren zijn verkrijgbaar in museumcafé Mokum en in de museumshop. Het bier wordt aangeboden in een limited edition blik, want bier in blik is duurzamer én blijft langer goed. 


De tentoonstelling Bier - Amsterdam stad van bier en brouwers opent op 10 juli 2020. De tentoonstelling is samengesteld door gastcuratoren Irma Enklaar en Edo Dijksterhuis. Dijksterhuis schreef diverse boeken over bier en brouwers. 

Loading...

Meld je aan voor de Nieuwsbrief