Twee onbekende Flinck schilderijen tentoongesteld

15 januari 2018

Twee niet eerder tentoongestelde schilderijen van Govert Flinck zijn voor het eerst zichtbaar voor publiek. De twee in goede staat verkerende schilderijen uit 1654 van een echtpaar zijn deze ochtend opgehangen in de tentoonstelling Ferdinand Bol en Govert Flinck in het Amsterdam Museum.

Amsterdam Museum, Ann-Cathleen Tischer

De particuliere eigenaar van de schilderijen van Rembrandts meesterleerling Govert Flinck hoorde van de tentoonstelling en bood het Amsterdam Museum aan om zijn schilderijen te lenen zodat een groot publiek deze voor het eerst in lange tijd zou kunnen zien. Conservator van het Amsterdam Museum en Flinck-specialist Tom van der Molen bekeek de schilderijen en stelde de echtheid en herkomst vast. De laatste keer dat de twee portretten openbaar te zien waren was op een veiling in 1894. Daarna zijn ze ruim een eeuw onder de radar geweest. De schilderijen van het echtpaar hingen in de woonkamer van de eigenaar maar zijn vanaf vandaag voor iedereen te zien in het Amsterdam Museum.

Wie staan er afgebeeld?
Het is nog onzeker welk echtpaar is vereeuwigd op de twee portretten van Flinck. Mogelijk zijn dit Johan de Mauregenault (1607-1682), vertegenwoordiger van de staten van Zeeland, en zijn tweede vrouw Petronella van Panhuys (?-1687). Het paar woonde in 1654 in Amsterdam. De herkomst van de doeken is tot de familie De Mauregnault terug te voeren. Het is echter ook goed mogelijk dat de opdrachtgever van de doeken afkomstig is uit kringen rond het stadhouderlijk hof in Den Haag. Flinck schilderde juist in 1654 een groot schilderij voor Amalia van Solms, de weduwe van stadhouder Frederik Hendrik, bestemd voor Huis ten Bosch. Zij kunnen de aanwezigheid van Flinck in Den Haag hebben aangegrepen om zich door hem te laten portretteren. Zeker is dat de man en vrouw Oranjegezind waren, te oordelen naar de sinaasappel in de hand van de man.

De tentoonstelling Ferdinand Bol en Govert Flinck, Rembrandts meesterleerlingen en de twee ’’nieuwe’’ schilderijen van Flinck zijn nog tot en met zondag 18 februari 2018 te zien in het Amsterdam Museum.

Meld je aan voor de Nieuwsbrief