Tentoonstelling De Gouden Koets geopend door Koning

18 juni 2021

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opende gisteren de tentoonstelling De Gouden Koets in het Amsterdam Museum. Na een restauratie van ruim vijf jaar is de Gouden Koets voor het eerst weer voor publiek te zien. De koets staat in een glazen behuizing op de binnenplaats van het Amsterdam Museum en kan in alle rust van dichtbij worden bekeken.

In zes museumzalen rondom de binnenplaats geven honderden cultuurhistorische objecten, schilderijen, kostuums en japonnen, spotprenten, foto’s, bewegende beelden en hedendaagse kunstwerken een veelzijdig beeld van de geschiedenis en het gebruik van de Gouden Koets en de discussies uit verleden en heden over dit iconische voertuig. Het Amsterdam Museum nodigt bezoekers uit hun kennis, opvattingen en ervaringen rond de Gouden Koets te delen. De tentoonstelling is te zien tot en met 27 februari 2022.

De Koning opende de tentoonstelling symbolisch door het eerste exemplaar van het boek ‘De Gouden Koets’, dat wordt uitgegeven bij de tentoonstelling, in ontvangst te nemen. Hij werd door algemeen directeur van het Amsterdam Museum Judikje Kiers en artistiek directeur Margriet Schavemaker toegesproken en rondgeleid door de tentoonstelling.
De Gouden Koets is een meerstemmige tentoonstelling die is gemaakt door, en in samenwerking met, een interdisciplinair onderzoeksteam met verschillende specialismen. Diverse betrokkenen -curatoren, onderzoekers, restaurator en, hedendaagse makers en leden van de klankbordgroep - vertelden Koning Willem-Alexander tijdens het bezoek over hun bijdrage aan de tentoonstelling. Vervolgens bekeek de Koning de gerestaureerde Gouden Koets die opgesteld staat in een glazen behuizing op de binnenplaats van het Amsterdam Museum.

Boek hier je tickets en reserveer een tijdslot. 

Fotografie: Jan-Kees Steenman
Fotografie: Jan-Kees Steenman

Meld je aan voor de Nieuwsbrief