In memoriam Eberhard van der Laan (1955 – 2017)

6 oktober 2017

Op donderdagavond 5 oktober is burgemeester Van der Laan overleden. Directeur Judikje Kiers en bestuursvoorzitter Jurenne Hooi schreven een In memoriam waarin ze een zeer geliefde Amsterdammer herdenken die van groot belang was voor de stad, en voor het Amsterdam Museum.

“Dat ik bij jullie gastconservator mag zijn zie ik als een groot voorrecht waar ik, en hopelijk jullie ook, nog veel plezier aan ga beleven.” Met die woorden begon burgemeester Eberhard van der Laan in het voorjaar van 2017 aan zijn gastconservatorschap voor een tentoonstelling in het Amsterdam Museum. Hij componeerde het verhaal – over onze sterk groeiende stad -, bepaalde de thema’s, filosofeerde over de zeggingskracht van voorwerpen en herhaalde keer op keer zijn ambitie: hij wilde een innovatieve expositie maken waarin het plezier van kijken samen zou gaan met ‘het goede gesprek’ over de toekomst van de stad. Boze brieven, visionaire plannen, Multatuli’s portret, Breitners schilderijen van de veranderende stad: met een rijke keuze uit het verleden inspireert hij de Amsterdammer van nu mee te denken over de stad van straks.

We bouwden gezamenlijk aan een tentoonstelling die we pas over een tijdje zullen openen. Met plezier en ontroering denken we terug aan de nauwe samenwerking in dit project en aan vele momenten in de afgelopen jaren waarin hij zijn betrokkenheid bij Amsterdam en de Amsterdammers toonde.

We koesteren de herinnering aan een burgemeester die overal ter wereld met trots en liefde over onze stad sprak en tegelijkertijd iedereen aanspoorde kritisch te blijven en persoonlijk een steentje bij te dragen aan de zorg voor die ‘lieve stad’. We danken Eberhard van der Laan voor alles wat hij voor ons museum heeft gedaan.

Ons medeleven gaat uit naar Femke, de kinderen en familie. We wensen hen sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.

Namens de Raad van Toezicht en alle (oud-)medewerkers en van Amsterdam Museum,

Jurenne Hooi, voorzitter Raad van Toezicht
Judikje Kiers, directeur

Meld je aan voor de Nieuwsbrief