Margriet Schavemaker artistiek directeur Amsterdam Museum

18 december 2018

Margriet Schavemaker (1971) zal per 1 maart 2019 beginnen als artistiek directeur van het Amsterdam Museum. Zij zal samen met haar team van specialisten op het gebied van collectie, inhoud en publiek een hoofdrol spelen in de ontwikkeling van de inhoudelijke koers van het museum dat de komende jaren ambitieuze plannen heeft.

Directeur Judikje Kiers: ‘’We onderzoeken heel serieus of het museum, dat gehuisvest is in een historisch pand aan de Kalverstraat, verbouwd kan worden. Hierdoor zullen er tijdelijk, nog meer dan voorheen, op andere locaties in de stad educatieve programma’s en tentoonstellingen worden georganiseerd. Als artistiek directeur zal Margriet Schavemaker, met haar grote kennis en ervaring op het gebied van de Collectie Amsterdam, de stad, en de nieuwste museale ontwikkelingen van onschatbare waarde zijn voor de inhoudelijke én fysieke toekomst van het Amsterdam Museum.’’

Margriet Schavemaker

Schavemaker is sinds 2009 werkzaam bij het Stedelijk Museum Amsterdam waar zij diverse rollen vervulde: Hoofd Collecties, Hoofd onderzoek, curator en Manager Educatie, Interpretatie en Publicaties. Zij was daar onder meer verantwoordelijk voor de oprichting van het toonaangevende publieksprogramma bestaande uit lezingen, debatten en performances. In 2014 richtte Schavemaker het academische peer reviewed tijdschrift Stedelijk Studies op. Als curator stelde zij verschillende tentoonstellingen samen, waaronder ‘Het Stedelijk in de oorlog’ (2015), ‘ZERO: Let Us Explore the Stars’ (2015), ‘Jean Tinguely: Machinespektakel’ (2016) en de nieuwe permanente collectiepresentatie STEDELIJK BASE (2017-2022).

Sinds 1 september 2018 is Schavemaker, in samenwerking met het Stedelijk Museum, aan de Universiteit van Amsterdam hoogleraar Media and Art in Museum Practice. Vanuit het Amsterdam Museum zal zij deze leerstoel continueren. Schavemaker werkt tevens als adviseur voor het Mondriaan Fonds en is lid van de Raad van Toezicht van onder meer het tijdschrift Metropolis M en de Jan van Eyck Academie.

Schavemaker: ‘Het Amsterdam Museum is het museum van de stad Amsterdam, en ik zie er zeer naar uit om samen met publiek en partners de vele verhalen van de stad op relevante en gelaagde manieren te presenteren. Ook verheug ik me op de samenwerking met andere musea. De stad heeft behoefte aan meer plekken waar de roemruchte Amsterdamse collecties van nieuwe perspectieven worden voorzien en waar toonaangevende Amsterdamse makers zich kunnen presenteren. Samen gaat dat beter.”

Directeur van het Amsterdam Museum, Judikje Kiers: ‘’Met de plannen die we hebben, vind ik het van belang dat het Amsterdam Museum een artistiek directeur heeft met kennis van inhoud, collectie en de nieuwste museale ontwikkelingen. We zullen in de toekomst op steeds meer locaties programmeren en hebben al een verkenning uitgevoerd naar de mogelijkheden van een nieuw museum in Amsterdam Nieuw-West. Ik ben blij dat Margriet Schavemaker ons komt versterken. Ze heeft bij het Stedelijk grote tentoonstellingen gemaakt, onderzoek op de kaart gezet en de academische wereld bij het museum betrokken. Daarnaast ontwikkelde zij bij het Stedelijk een succesvolle experimentele programma’s vlak voor de heropening van het museum. Het Amsterdam Museum is een ‘netwerkmuseum’ en we denken dat Margriet Schavemaker in staat zal zijn om hier met veel energie en kennis aan bij te dragen.’’

Meld je aan voor de Nieuwsbrief