Gouden Koets te bezichtigen op binnenplaats Amsterdam Museum

14 januari 2022

Koning Willem-Alexander heeft bekend gemaakt dat de Gouden Koets voorlopig niet gebruikt zal worden. De gerestaureerde Gouden Koets, die na een restauratie van ruim vijf jaar nog tot en met 28 februari in een glazen behuizing op de binnenplaats van het Amsterdam Museum staat, zal wél weer te bezichtigen zijn. Zolang het Amsterdam Museum gesloten is, opent het museum namelijk vanaf zaterdag 15 januari de poorten naar zijn binnenplaatsen, zodat bezoekers de koets gratis en veilig in de buitenruimte kunnen bekijken. 

Foto: Monique Vermeulen

Onderzoek en besluit van de koning
Koning Willem-Alexander maakte in een videoboodschap bekend dat de Gouden Koets voorlopig niet gebruikt zal worden. Het Amsterdam Museum doet sinds de opening van de tentoonstelling in juni 2021 gedurende de looptijd van de tentoonstelling, zowel in het museum als in heel het land, onderzoek naar de meningen en gevoelens in de samenleving over de Gouden Koets. Met als doel het gesprek te faciliteren en mensen door dialoog met elkaar te verbinden. In de eerste bevindingen blijkt dat de meningen zeer uiteenlopen en bezoekers die de tentoonstelling hebben gezien genuanceerd nadenken over de geschiedenis en betekenis van de koets. De volledige onderzoeksresultaten presenteert het museum later dit jaar.


Opstelling binnenplaatsen voor bezichtiging Gouden Koets
Op 28 februari sluit De Gouden Koets tentoonstelling en gaat de koets terug naar de Koninklijke Stallen in Den Haag. Ondanks de lockdown wil het Amsterdam Museum nog zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid geven om de koets te bekijken. Vanaf zaterdag 15 januari openen we, zolang het museum gesloten is, elke dag tussen 10:00 en 16:00 de poorten naar onze binnenplaatsen. Ook kun je de omliggende meerstemmige tentoonstellingszalen virtueel doorlopen op www.goudenkoets.nl

Meld je aan voor de Nieuwsbrief